O jedzeniu z głową czyli tym tym, co ma wspólnego psychika z odżywianiem i umiejętnością świadomego karmienia zmysłów porozmawialiśmy z lek. n. med. Magdaleną Kotowicz – Kilian – lekarzem, psychoterapeutką, lekarzem do leczenia otyłości certyfikowanym przez Polskie Towarzystwo Badań nad otyłością.

Czym zajmuje się neurodietetyka? Czy ma coś wspólnego z  wpływem psychiki na zmianę sposobu odżywiania i odwrotnie?

Zacznijmy od faktu, że problem otyłości przybrał we współczesnym świecie formę kolejnej epidemii. Problem narastał w szybkim tempie, a epidemia w znacznym stopniu to nasiliła. W związku z powyższym pojawiło się nowe spojrzenie na chorobę otyłości i co za tym idzie, poszukiwanie możliwości skutecznego leczenia. Okazuje się bowiem, że zagadnienie otyłości ma znacznie szerszy wymiar, niż do tej pory myślano. Okazuje się, że choroba ta wymaga wielopłaszczyznowego leczenia. Mówi się o leczeniu farmakologicznym, psychoterapeutycznym a my podjęliśmy wyzwanie na poziomie neuroterapii.

Co to oznacza?

Najprościej można by ująć, że interesuje nas biologiczne oddziaływanie naszego mózgu na jedzenie w sprzężeniu zwrotnym – czyli neuro kontakt z jedzeniem. Pytanie jak zmienia się umysł, zdrowie fizyczne i psychiczne w procesie zmiany odżywania i odwrotnie, jak zmienia się nasz styl odżywania w procesie zmiany myślenia, świadomość, to proces, który kryje się pod hasłem: neurodietetyka.  Jak działa umysł – najprościej można to zdefiniować, że to przepływ energii i informacji. Przepływają one w samym mózgu, ale też między mózgami. Neuronauka rozwija sprawdzalne hipotezy i teorie ułatwiające zrozumienie działania mózgu i neuronów wywołujące procesy umysłu. Patrząc na to z innej strony, to jakiekolwiek podejmujemy działanie naszym celem jest włączenie do tego umysłu, który jest wynikiem pracy naszego mózgu. Ten proces umożliwia nam świadome działanie i kontrolę swobodnego wyboru. I choć nie możemy zobaczyć umysłu to jest on tak samo prawdziwy jak procesy zachodzące w nerkach, płucach czy wątrobie. Z całą pewnością można stwierdzić, że na przestrzeni ostatnich kilkudziesięciu lat radykalnie zmienia się nasza dieta, ale również nasz stosunek do jedzenia, jego ranga, a co za tym idzie powstaje nowy, w wielu przypadkach niesprzyjających zdrowiu, neurokontakt z jedzeniem. Odpowiadając na kolejną część pytania, to również, choć nie tylko, zmiana naszego myślenia o odżywianiu. To też wpływ diety na mózg i odwrotnie. Wpływ psychiki na jedzenie – tu bardzo ważna jest kontrola, ponieważ duży odsetek osób chorujących na otyłość kompensuje emocje poprzez jedzenie i tu podkreślmy, że  jest to zaburzenie behawioralne. Kończąc wypowiedz neurodietetyka – to karmienie zmysłów i umiejętność świadomego ich karmienia.

Dlaczego Collegium Balticum postanowiło zająć się neurodietetyką?

Bo to bardzo ważny i aktualny temat na świecie, zwłaszcza w krajach Europy i innych szybko rozwijających się krajach świata. Oceniamy i dostrzegamy powagę tego zjawiska, do którego należy również supersizing. Chcemy podkreślić, że mamy pełną świadomość potrzeby edukowania w zakresie zdrowego i racjonalnego żywienia, więc wychodzimy naprzeciw nowym wyzwaniom.

Kto może zostać studentem studiów podyplomowych z zakresu neurodietetyki?

Zapraszamy wszystkich, którym bliski jest problem tego ważnego i powszechnego zjawiska, jakim jest choroba otyłości, niosąca groźne dla życia powikłania. Choroba, która w wielu przypadkach skraca życie a nawet doprowadza do śmierci. Zapraszamy osoby z wyższym wykształceniem: lekarzy, dietetyków, pielęgniarki, fizjoterapeutów, pedagogów, sportowców, trenerów personalnych Aplikacje na ten kierunek osób nieposiadających dyplomu ukończenia studiów, natomiast mających świadectwo maturalne i/lub doświadczenie zawodowe z dziedzinach pokrewnych będą rozpatrywane indywidualnie i otrzymają certyfikat ukończenia kursu z wyszczególnienie realizowanych modułów.

Jakie umiejętności można uzyskać po ukończeniu tego kierunku?

Chcemy zagwarantować rzetelną wiedzę teoretyczną, ale oczywiście także praktyczną od specjalistów z wieloletnim doświadczeniem w zajmowaniu się problematyką otyłości (lekarzy psychoterapeutów, dietetyków, fizjoterapeutów. Mamy zaplanowane szkolenia i warsztaty praktyczne, dzięki którym pokażemy jak teoretyczna wiedza ma być wykorzystywana w codzienne praktyce zawodowej. Są to studia zwiększające wiedzę i nabyte kompetencje.

Gdzie absolwenci neurodietetyki mogą znaleźć zatrudnienie?

Mamy nadzieję, że ogrom potrzeb społecznych w tej dziedzinie sprawi, że rozwinie się w szybkim tempie poradnictwo, edukacja i leczenie. Wszędzie tam widzimy możliwości pracy wykwalifikowanego i gotowego do praktycznego działania personelu.

Jak stosować neurodietetykę w praktyce?

To bardzo szeroki temat, ale gdybym miała powiedzieć najkrócej jak można to: należy obudzić mózg do działania i myślenia, przy każdym kontakcie z jedzeniem, który jest przecież niezbędnym elementem naszego życia. Żeby się dowiedzieć jak to zrobić zapraszamy na studia podyplomowe do szczecińskiej Szkoły Wyższej Collegium Balticum.

Dział rekrutacji: tel. 91 48 38 172

Zapisy online na www.cb.szczecin.pl

rozmawiał: Dariusz Staniewski / foto: materiały prasowe CB

materiał publikowany pierwotnie w: Prestiż magazyn szczeciński

 

Patron działu wiedza i edukacja