Idealne ciasto na pierogi – przepis

Rosjanie mają swoje pielmeni, na Ukrainie zjada się wareniki, Włosi zajadają ravioli i tortelini. W Polsce są bezkonkurencyjne – chodzi oczywiście o pierogi. Nasze tradycyjne są bardzo chwalone za granicą. Ilu kucharzy, tyle przepisów.

Przepisy na pierogi z całego świata można znaleźć na wielu stronach internetowych. Czymże byłaby bez nich nasza polska kuchnia? Każdy kucharz ma swoją tajemnice, jednak sekretem udanych pierogów jest przede wszystkim ciasto. Jak wykonać je tak, by było idealne?

Podstawowymi składnikami pierogowego ciasta jest woda i mąka. Do tego duetu w sumie już nic więcej nie trzeba, ale przyda się sól, dla podkręcenia smaku. Proporcje nie zawsze są takie same, ponieważ tutaj najważniejszym aspektem jest temperatura wody. Czasami trzeba dodać trochę mąki by ciasto nie kleiło się zbyt mocno, a czasem wody, po to by je uelastycznić. Tutaj trzeba odrobiny wyczucia. Najlepiej podejmować wiele prób – dzięki temu można dojść do perfekcji.

Oto krótka instrukcja krok po kroku, która ułatwi wykonanie dobrego ciasta pierogowego. Można je wykorzystać do różnego rodzaju pierogów. Zarówno ruskich, kapuścianych, mięsnych, owocowych, serowych, jak i tych z grzybami oraz innymi dodatkami. Inwencja i wyobraźnia jest tutaj kluczem.

Jak krok po kroku przyrządzić dobre ciasto na pierogi:

Przed rozpoczęciem pracy należy przygotować stanowisko. Potrzebna będzie stolnica lub czysty stół oraz składniki: mąka pszenna, letnia woda i jajka. Na samym początku musimy przesiać mąkę za pomocą przesiewaka lub najzwyklejszego sitka. Rozsypujemy odrobinę mąki na stolnice, po to by stół się nie kleił. Robimy w kopcu mąki niewielkiej wielkości dołek. Do środka wsypujemy szczyptę soli oraz opcjonalnie przyprawy, którymi chcesz urozmaicić smak ciasta. Do wgłębienia nalej około 1/3 szklanki wody i pozostaw na około dwie minuty. Możesz zamieszać wodę palcem, po to by przyśpieszyć rozpuszczanie się soli. Następnie mieszaj całą kupkę tak, by powstały grudki i rozpocznij zagniatanie. Dodaj do ciasta jajka i dalej zagniataj. Dociskaj ciasto nadgarstkiem i dolną częścią dłoni – nie śpiesz się. Nie denerwuj, że Ci nie wychodzi. Potrzeba około 5-10 minut by ciasto było dobrze zagniecione. Kiedy jest już gotowe, musi chwilę poleżeć. Aby pozwolić mu nieco odpocząć przykryj je czystą ściereczką i pozostaw na około 15-30 minut. Kiedy już odpocznie podsyp je odrobiną mąki. Natrzyj teraz wałek i zacznij wałkować rozpoczynając od środka. Nie przyciskaj zbyt mocno ciasta, aby się nie zepsuło. Płat powinien mieć grubość minimum 2,5 mm. Kiedy już ciasto będzie rozwałkowane, możemy przystąpić do wycinania okręgów. Do tego celu przyda się średniej wielkości kieliszek lub szklanka z ostrymi brzegami. Nakładamy niewielką ilość farszu i kleimy pierogi zaginając rogi za pomocą widelca. Rzucamy je na gotującą się wodę – kiedy same wypłyną są gotowe. Poznajcie także pierogi z całego świata.


autor: Marta Czerwińska – studentka dziennikarstwa źródło: Artelis.pl.