Kolejny hit Patryka Vegi zanotował najlepszą premierę w historii polskiego kina. Po pierwszym weekendzie produkcja może się wpisać do księgi polskich rekordów Guinnessa, bo to był absolutny sukces frekwencyjny. Film przyciągnął do kin łącznie  835 265 widzów. To niewiarygodne ale przebił tym samym „Pięćdziesiąt twarzy Greya”. Czy to sen? – zapytałby reżyser Patryk Vega. Doskonale i z wielkim wyczuciem dobrana obsada: Piotr Stramowski, Maja Ostaszewska, Magdalena Cielecka, Andrzej Grabowski, Artur Żmijewski, Alicja Bachleda Curuś, Joanna Kulig, Anna Dereszowska, Sebastian Fabijański.

Otwarcie filmu Patryka Vegi na zawsze zapisze się historii krajowej kinematografii jako najwyższy wynik otwarcia polskiego filmu od 30 lat.

Obserwujmy Patryk Vegę bo zapewne dopiero się rozkręca:)

Patryk Vega, właśc. Patryk Krzemieniecki (ur. 2 stycznia 1977 w Warszawie) – polski reżyser, scenarzysta i pisarz. Absolwent socjologii w Collegium Civitas w Warszawie. Obronił pracę magisterską na kanwie serialu dokumentalnego Prawdziwe psy, którego był współscenarzystą i reżyserem. Serial opowiadał o pracy warszawskiej policji. Współautor (z Anna Kowalską i Rafałem Głogowskim) przekrojowej pracy socjologicznej „Polski ruch feministyczny – analiza ruchu społecznego wg teorii Alaina Touraine’a”.

Filmografia:
2005: PitBull – scenariusz i reżyseria
2010: Ciacho – scenariusz i reżyseria
2012: Hans Kloss. Stawka większa niż śmierć – reżyseria
2013: Last Minute – scenariusz i reżyseria
2014: Służby specjalne – scenariusz i reżyseria
2016: Pitbull. Nowe porządki – scenariusz i reżyseria
2016: Pitbull. Niebezpieczne kobiety – scenariusz i reżyseria
Serial:
1999: Pierwszy milion – scenariusz
2001: Prawdziwe psy – pomysł serii, współpraca realizacyjna
2005: Kryminalni – reżyseria
2005: Pitbull – scenariusz i reżyseria
2007: Twarzą w twarz – scenariusz i reżyseria
2011: Instynkt – reżyseria
2014: Służby specjalne – scenariusz i reżyseria
Książki
2015: Złe psy. W imię zasad
2015: Złe psy. Po ciemniej stronie mocy
2016: Służby specjalne. Podwójna przykrywka
2016: Niebezpieczne kobiety Cała prawda o kobietach w polskiej policji.
Nagrody:
Za Pitbulla – nagroda na festiwalu w Koszalinie i Cieszynie oraz nagroda specjalna na XV Festiwalu Courmayeur Noir in we Włoszech

Obejrzyjcie koniecznie!