Bezglutenowe Wielkanocne babeczki

Z okazji zbliżających się Świąt Wielkanocnych prezentujemy Państwu łatwy i szybki przepis na bezglutenowe świąteczne babeczki, które udekorują nasze wielkanocne stoły.

Święta Wielkanocne za pasem dlatego jest to ostatni czas na przygotowania dań i smakołyków, które zagoszczą na świątecznym stole. Dla osób nie tolerujących glutenu jest to jednak kolejne wyzwanie i szansa na odkrycie nowych przepisów, które doskonale wpiszą się w tradycję i wydźwięk świąt i jednocześnie będą bezpieczne i zdrowe dla domowników cierpiących na celiakię.

Dziś prezentujemy łatwy i niedrogi przepis na wyśmienite babeczki bezglutenowe, które doskonale sprawdzą się w naszym wielkanocnym koszyku.

Do przygotowania świątecznych babeczek bez glutenu potrzebne nam będą:

Składniki na zaczyn:

  • 20 g świeżych drożdży
  • łyżka bezglutenowej mąki
  • 65 ml letniego bezglutenowego mleka
  • 1 łyżka cukru

Składniki na ciasto:

  • 15 g mąki ziemniaczanej bez śladowych ilości glutenu
  • 125 ml ciepłego bezglutenowego mleka
  • 240 g bezglutenowej mąki do ciast
  • 50 g cukru pudru
  • 3 łyżki oleju

Składniki potrzebne do zrobienia lukru:

  • 2 łyżki wrzącej wody
  • 5 łyżek cukru pudru
  • sok z cytryny

Przygotowanie zaczynu:

Rozpoczynamy od rozpuszczenia drożdży w ciepłym mleku z dodatkiem mąki oraz cukru. Pozostawiamy nasze drożdże na ok. 20-25 minut przez który powinny ładnie wyrosnąć. Do naczynia z mąką dodajemy cukier puder oraz przygotowany i wyrośnięty wcześniej zaczyn z drożdży wraz z mlekiem i dokładnie mieszamy. Podczas mieszania dodajemy olej aż do uzyskania gęstej oraz elastycznej masy ciasta.

Ciasto przekładamy do foremek wysmarowanych olejem i obsypanych mąką ryżową. Najlepiej robić to ręcznie, wcześniej namoczonymi w wodzie, aby nie przylegało do skóry. Ciasto nie powinno wychodzić za połowę foremki, bowiem po ok. 1,5 godziny zwiększą one swoją objętość dwukrotnie.

Do rozgrzanego do 180 stopni piekarnika wstawiamy nasze foremki na ok. 30 minut, po czym pozostawiamy jeszcze na kilka minut do wystygnięcia.

Po wystygnięciu babeczki smarujemy lukrem – najlepiej zrobić to małym pędzelkiem, a w razie potrzeby można jeszcze posypać je cukrem pudrem. Dla lepszego efektu wizualnego można lukier zabarwić naturalnym barwnikiem, aby nasze babeczki ładnie prezentowały się w koszyczku ze święconką.

Warto jeszcze podkreślić, że bezglutenowe babeczki należy zjeść do kilku godzin po upieczeniu, bowiem dosyć szybko twardnieją. Jednak nawet jeżeli nie zjemy naszych babeczek to zawsze mogą one stanowić ciekawą dekorację naszego stołu wielkanocnego.

Smacznego i Wesołych Świąt

Autor: Marek Zegarek


Zdrowych i bezglutenowych świąt życzy Państwu firma Balviten – producent zdrowej żywności

żrodło: Artelis.pl.