Właśnie otwiera się nowy rozdział. Nowy rozdział historii Willa Flora zaakcentowany został niezwykłym smakiem.

 

Mieszcząca się przy ul. Wielkopolskiej w Szczecinie Willa Flora od początku działania wyróżnia się wnętrzami urządzonymi w jasnych, pastelowych barwach. To miejsce z klimatem, ze starodrzewem rosnącym tuż za oknami pokoi. Dziś Willa Flora może się poszczycić także wyszukanym menu, za które odpowiada szef kuchni James Fenley – Brytyjczyk, który odpowiadał za smaki takich restauracji jak: Thames Lido, Reading, The Miller of Mansfield, Goring, Magdalen Arms, Oxford w Wielkiej Brytanii.

Dominika Dulat twórca marki Hospes ( wywiad z panią Dominiką tutaj) –  postanowiła stworzyć coś wyjątkowego z okazji nowego rozdziału w życiu Willi Flora – smak magnolii, drzewka będącego jednym z symboli Szczecina. Do współpracy zaprosiła Alicję Kowalską właścicielkę Szczecińskiej Manufaktury Czekolady ODERRO, która swoje produkty wytwarza z czekolady z fabryki Gryf. Tym sposobem powstał nowy lokalny smak – smak magnolii zamknięty w czekoladce.

 Naszym celem jest promocja naszej Willi Flora wraz z promocją naszego miasta. Nie bez przyczyny nasze hasło przewodnie to „Wyjątkowe Miejsce w Wyjątkowym Mieście”. Willa Flora położona jest w centrum miasta, jednakże na uboczu, z dala od zgiełku. Otoczona pięknymi drzewami z zagospodarowanym terenem wokół. Naszym gościom oferujemy harmonijnie dopasowane wnętrza – mówią jednym głosem Karolina Olejnik – Dyrektor Willa Flora oraz Justyna Ceroń Dyrektor ds. sprzedaży i marketingu.

Szczecin to piękne miasto stąd inicjatywa z czekoladkami Flora Magnolia. Jak wiemy magnolia to jeden z symboli naszego miasta, w ten właśnie sposób postanowiliśmy pokazać jak ważny jest dla nas ten kierunek promocji Szczecina. 

Początkowo nie wiedziałyśmy z Panią Dominiką czy smak magnolii da się zastosować w czekoladce tak, by z chęcią chciało się sięgać po kolejną. Wyzwania lubię, więc z chęcią podjęłam się zadania. Początkowe doświadczenia z czystym smakiem suszonych płatków magnolii czerwonokwiatowej określiłabym jako trudne, przyprawowy zapach również nie był obiecujący. Intensywny aromat złagodzony śmietanką i białą czekoladą ukazał swój wyrafinowany bukiet, który dla urody czekoladki uzupełniłam dodatkiem malin i płatków kwiatu granatu. Wnętrze otula skorupka z czekolady deserowej o kwiatowych nutach oraz czekolada biała, obie wyprodukowane przez PPC Gryf. Powstał smak, który pracownikom Willi Flora od razu przypadł do gustu – opowiada Alicja Kowalska, właściciel Szczecińskiej Manufaktury Czekolady ODERRO. – Co ciekawe fabryka Gryf w latach 80. robiła produkt pod nazwą Magnolia, był to wyrób czekoladopodobny – dodaje Alicja Kowalska.

Dlaczego właśnie magnolia?

Magnolia występuje w ok. 250 gatunkach, kilka z nich jest jadalnych. Na terenach miejskich Szczecina w dużej mierze rośnie właśnie odmiana jadalna – Magnolia Soulange’a (magnolia pośrednia), jednak ze względu na obecność spalin w powietrzu odradzamy by ją zjadać. Magnolia w Chinach stosowana jest od lat w medycynie naturalnej. Wykorzystuje się ją też od pewnego czasu w naturalnej kosmetologii. Z kolei w perfumiarstwie stosuje się olejek eteryczny z kwiatów. Ponoć zapach magnolii relaksuje i wzmaga popęd płciowy. Z tego też powodu uważany jest za silny afrodyzjak. Na Dalekim Wschodzie marynowane płatki kwiatowe magnolii nagiej oraz sproszkowane liście magnolii japońskiej używane są do przyprawiania ryżu. Zjada się także ugotowane młode liście i płatki kwiatów magnolii szerokolistnej. Używane są one do sporządzenia dania hobo miso.

Drzewko ma swoją symbolikę. W Korei Północnej jest ona kwiatem narodowym. Natomiast w Chinach kwiaty magnolii uważane są za symbol czystości i szczerości. Ponoć magnolie potęgują w podziwiających je ludziach pewność siebie i wiarę we własne możliwości. Co więcej, ich piękno powoduje dowartościowanie własnej niepowtarzalności i głęboką akceptację.

Willą Flora od 1 lipca zarządza grupa z branży HoReCa – firma Hospes.