turmeric-943628_1280A może by tak… kuracja kurkumą?

Jesienna pora mobilizuje wielu z nas do większej troski o odporność organizmu swojego i naszych bliskich. Ubieranie na cebulkę ma nas ochronić przed zmienną temperaturą, a suplementy diety z witaminą C i cynkiem mają zabezpieczyć przed znienawidzonym jesiennym katarem. Z nadejściem chłodniejszych miesięcy zmienia się też nieco nasza kuchnia, na wagę złota stają się teraz ciepłe posiłki i rozgrzewające przyprawy. Jesienne i zimowe posiłki powinny być nieco bardziej kaloryczne niż te letnie, nieznacznie wzrasta bowiem nasze zapotrzebowanie energetyczne. Warto jednak zadbać o to, by dla zdrowia i odporności jesienią i zimą jadać nie tylko bardziej kalorycznie, ale po prostu zdrowiej. A nadto rozsądniej komponować posiłki. Zamiast przepełnionej chemicznymi wynalazkami apteczki – naturalne dbanie o odporność, miód, cebula, czosnek, malinowy sok  i rozgrzewające przyprawy. Prawdziwym złotem w naszej kuchni może stać się już tej jesieni ostryż długi, szerzej znany jako bardzo obecnie modna kurkuma. Jeśli nie kojarzycie smaku tej przyprawy, przypomnijcie sobie smakowite curry albo ostatnią wyprawę do knajpki z indyjskim jedzeniem, kurkuma to główny składnik mieszanki przypraw curry i jedna z absolutnie ukochanych przypraw Hindusów. Smak jej jest trochę musztardowy, trochę gorzkawy i bardzo charakterystyczny. Stosunkowo niską zachorowalność mieszkańców Indii na wiele z śmiertelnych chorób będących bolączką Zachodu naukowcy wiążą właśnie z regularnym spożywaniem przez Hindusów potraw przyprawionych indyjskim szafranem, czyli kurkumą. Wykorzystywana od tysiącleci w ajurwedyjskiej medycynie kurkuma (a dokładniej zawarta w niej kurkumina) współcześnie posiada naukowo udowodnione prozdrowotne właściwości, obok których nie sposób przejść obojętnie.
Przede wszystkim kurkuma jest bardzo silnym antyoksydantem, posiada silne właściwości antybakteryjne, jak i przeciwwirusowe, a nawet przeciwnowotworowe. Złoty proszek chroni nasze serce oraz detoksykuje zmęczoną wątrobę. Ostryż długi może stać się ulubioną przyprawą seniorów, ponieważ jest również niezwykle pomocny w walce z bólem stawów. Obecnie przypuszcza się też, że kurkuma może okazać się pomocna w leczeniu Alzheimera i  przeciwdziałać chorobom mózgu, a także być przydatna w walce z depresją. Jak na razie badania nad nowymi możliwościami kurkumy trwają. pixabay-ginger-1191945_1280
W kuchni kurkumę można w zasadzie dodawać (w umiarkowanych ilościach) do wszystkiego lub zaszaleć z intensywnym orientalnym aromatem, przyrządzając smakowitego kurczaka curry. Szafran indyjski doskonale komponuje się z zupami, sosami, zapiekankami, kaszami, naleśnikami, jajecznicą czy gulaszem, znakomicie poprawia również smak sezonowych potraw z dyni. W sieci można znaleźć mnóstwo niezwykłych przepisów z kurkumą w roli głównej lub w charakterze dodatku. Z pewnością każdy znajdzie coś dla siebie. Wspomnieć trzeba jednak, iż kurkumę warto zestawiać z  czarnym pieprzem, bowiem zawarta w nim piperyna zwielokrotnia lecznicze działanie kurkumy, która – niestety – mimo swych wszystkich zalet nie jest szczególnie łatwo przyswajalna. Istnieją również zwolennicy łączenia kurkumy z papryczką chili w celu zaktywizowania tej pierwszej. To już jednak wyższa szkoła jazdy dla miłośników szczególnie ostrych smaków. Rozsądną i łatwiejszą metodą zwiększenia absorpcji kurkumy przez nasz organizm jest jej zestawienie z odrobiną tłuszczu, jak i  poddawanie obróbce termicznej.
Kurkuma  swoją przepiękną, intensywnie pomarańczowożółtą barwę  chętnie oddaje rozmaitym curcuma-aromatica-179188_1280potrawom, podbarwia się nią m.in. makaron, masło, ciasta oraz  rozmaite koncentraty. Sproszkowane kłącze ostryżu to również znakomity sposób na ekologiczne ufarbowanie tkaniny, o czym można przekonać się,  bezskutecznie próbując sprać z obrusa zastarzałą plamę po pysznym curry. To jeszcze nie koniec możliwości niezwykłej  kurkumy, ponieważ  ten złocisty proszek będzie przydatny także w naszym domowym spa, w którym doskonale sprawdzi się jako składnik masek przeciw przebarwieniom i pierwszym drobnym zmarszczkom. Warto również dodać, że maseczka z kurkumy jest absolutnym must-have dla niemal każdej hinduskiej panny młodej w przeddzień jej ślubu.

Kurkuma posiada mnóstwo nieocenionych zalet i daje wiele możliwości, a jej zakup  nie jest wcale wielkim wydatkiem. Jest dostępna w  stacjonarnych, jak i internetowych sklepach ze zdrową żywnością, spotkać ją również można na półce z przyprawami w delikatesach, a czasem nawet w zwykłym markecie. Warto choćby spróbować w rozsądnych ilościach włączyć ją do naszego codziennego menu i cierpliwie… czekać na efekty. Może dzięki kurkumie to będzie polska złota jesień?

Daria Woszczatyńska